Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Καλώς τη Δευτέρα (+συνταγή)

Οι Δευτέρα μπορεί να είναι τόσο κοντά στην Κυριακή αλλά και τόσο μακριά από την Παρασκευή ταυτόχρονα. Σαν προχθές ήταν που πριν το σούπερ μάρκετ αναρωτιόμουν τι στο καλό να φτιάξω αυτή την εβδομάδα, η οποία προβλέπονταν busy μάλιστα.
Τελικά πέρασε ένα σ\κ αστραπή και η Δευτέρα κατέληξε γεμάτη μικροδουλειές που δε θέλει να κάνει κανείς. Μεταξύ editing, μαζέματος του αρχείου μου, μικρή επιτυχία στην οργάνωση του σπιτιού, στη λίστα προστέθηκε κι ένα wedding planning το οποίο έχω αναλάβει κι αφήσει ουκ ολίγες φορές. Κάθε φορά για διαφορετικό λόγο μεν, με παρόμοια κατάληξη δε. Κι αφού άλλη μια-δυο ημερομηνίες μπήκαν στο χρονοδιάγραμμα πάλι, φτου κι από την αρχή. Ανακαλύπτω προς έκπληξη μου πως όσο ευχάριστο το βρίσκω ως δουλειά μου, τόσο αντίθετο ώρες ώρες ως νύφη μου.
Όπως και να'χει η Δευτέρα είναι εδώ, κι αφού βρέθηκα τελικά σπίτι του πρωί, με βρήκε η γνωστή απορία, τί μαγειρεύουμε σήμερα;



Το Σάββατο λοιπόν περάσαμε κι από το κρεοπωλείο εδώ κοντά, που έχει αυτές τις μεγάλες βιτρίνες γεμάτα καλούδια, τέλεια για όσο περιμένεις στην ουρά για να πάρεις καμιά ιδέα για κανένα φαγητό της εβδομάδας, παρακαλώντας να θέλει ο προηγούμενος κανά μισό μοσχάρι για να έχεις χρόνο να ρίξεις μια ματιά και στην άλλη πλευρά. Κι ενώ δεν είχαμε καμιά πρόοδο κι έτσι είχα ήδη κιμά χοιρινό (γιουβαρλάκια; πελμένι;) και μοσχαρίσιο (μπιφτέκια μισά μισά; μακαρόνια με κιμά; meatballs;!) στο τελευταίο τα λιγουρεύτηκα ήδη όταν σκέφτηκα πως τ'άλλα κρεατικά τα 'χω λίγο...στη μπούκα. Κι ενώ από κοτόπουλο είμασταν οκ, η σκέψη για αρνί = γάστρα με πατάτες ίου ή σιγά μη κόβουν τώρα καρέ, ρώτησα δειλά, εάν κόβουν αρνίσιο κιμά; Με κοίταξε λίγο παράξενα στην αρχή (που πάω και τα σκέφτομαι η άτιμη, εδώ είναι παραδοσιακά τα πράγματα), με ρώτησε εάν θα μου άρεσε μπούτι, και περιχαρής απέκτησα το κιμαδάκι μου, ονειροπολώντας για κουμπέμπα, λαχματζούν, κεμπάπ κι άλλα τέτοια όμορφα, ήρθε η Δευτέρα.

Meatballs με πέννες και πικάντικη σάλτσα λοιπόν.
Με αρνίσιο κιμά και μπόλικα μπαχαρικά.

Τώρα σε αυτή τη κουζίνα όλα πάνε με το μάτι, σπάνια δοκιμάζονται πριν και συνήθως πετυχαίνουν, οπότε bear with me.

Για 4 άτομα (ή ένα μεσημεριανό και περίσσευμα για βράδυ/επόμενη) θέλουμε:

μισό κιλό αρνίσιο κιμά, μπούτι
3 φέτες ψωμί του τοστ, ολικής (ή χωριάτικη φραντζόλα ή σίτου ή φρυγανιά/παξιμάδι)
ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας περίπου
φρέσκο σκόρδο, 2 σκελίδες
φρέσκο μαϊντανό και σέλινο, ένα μικρό ματσάκι στο χέρι
φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο, στη μύτη του κουταλιού
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
κύμινο, κατά προτίμηση
αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

Αρκετοί βάζουν αυγό στον κιμά, εγώ δε το συνηθίζω εκτός κι αν είναι πολύ στεγνός ή έχει πέσει παραπάνω ψωμί.

Μέσα σε μπωλ βάζω τον κιμά, και στο μούλτι/μπλέντερ τις φέτες ψωμί μέχρι να κοπούν καλά, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Βάζω το μείγμα στον κιμά και προσθέτω τα υπόλοιπα. Ζυμώνω καλά με τα χέρια, μέχρι να ενσωματωθούν όλα πολύ καλά κι κιμάς να γίνει ελαστικός. Με το μάτι βλέπω εάν έχει ορατά πιπέρι. (εάν δεν είστε σίγουροι, τηγανίστε μια μικρή μπουκίτσα σ'ένα τηγάνι για δοκιμή).
Πλάθω μπάλες αναλόγως το σερβίρισμα (μικρές ή μεγάλες) και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σ'ένα ταψί. Ψήνω περίπου για 20-25' στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Εάν προτιμάτε το κρέας medium κι είστε σίγουροι για τη ποιότητα του, ψήνετε ανάλογα. (Θα βράσουν και στη σάλτσα ντομάτας όμως)

Για τη σάλτσα δεν υπάρχει κανόνας, μπορείτε να βάλετε έτοιμη κουτιού ή σε βάζο ή απλώς να περάσετε στο μούλτι μερικές ντομάτες, καθώς είχα μερικές που δεν προβλέπονταν να δουν το φως της σαλάτας ποτέ τους, τις ξεφλούδισα και τις πέρασα στο μούλτι (9 μεσαίες χωρίς καρδιά και φλούδα) με σκόρδο, κύμινο, σέλερι φύλλα, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Πρόσθεσα μερικές ροδέλες καυτερή πράσινη πιπεριά και νερό. Στη κατσαρόλα, ζέστανα ελαφρώς ελαιόλαδο, με 2 κουταλιές του γλυκού πάστα ντομάτας από βαζάκι μέχρι να βγάλει τη γεύση της και πρόσθεσα την ωμή σάλτσα. Μετά από 1 γερή βράση κι αφού έπεσε ο αφρός, δοκίμασα. Ποτέ δε προσθέτω ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας, επομένως δοκιμάζετε και γι'αυτό εάν βάζετε για την οξύτητα. Χαμηλώνω μέχρι να μειωθεί ο βρασμός και προσθέτω τα meatballs ή ανακατεύοντας εάν είναι ρηχή, ή σκεπάζοντας τα. Μετά από 10' χαμηλώνω κι άλλο.

Τα συνόδεψα με πέννες και πριν τις προσθέσω στη σάλτσα, την έκανα πιο κρεμώδη με μια κουταλιά σούπας philadelfeia. Από πάνω πηγαίνει τέλεια τυρί δανίας ψιλοτριμμένο και φρέσκο μαύρο πιπέρι.





Βγήκαν πολύ πιο γευστικοί αλλά χωρίς την έντονη μυρωδιά του αρνιού και πολύ ζουμεροί. Είναι μια καλή ευκαιρία για μια διαφορετική πρωτεΐνη στο φαγητό, για όσους δεν τρελαίνονται για την έντονη γεύση ή μυρωδιά στο κρέας. Αρνί, χοντρό κι όλα τα σχετικά είμαι οκ ή στη σχάρα κι όσο είναι πολύ ζεστά ακόμη ή ανακατεμένα με μοσχάρι σε γκιούλμπασι ή λιωμένα στη γάστρα.

Αυτά είναι τα νέα της Δευτέρας και η εβδομάδα είναι εντελώς απρόβλεπτη ακόμη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου